HEADERPALIAEKKLISIA bannertv.fw 

                                                                                                                              επικοινωνία unnamed  321  290  267  dgd

 • Θεραπεύουν τις ψυχές και τα σώματα ακόμα και σήμερα

  Θεραπεύουν τις ψυχές και τα σώματα ακόμα και σήμερα Περισσότερα
 • Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός (1 Ιουλίου)

  Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός (1 Ιουλίου) Περισσότερα
 • Δέν σώζεται αὐτός πού νοιώθει σίγουρος

  Δέν σώζεται αὐτός πού νοιώθει σίγουρος Περισσότερα
 • Κυριακή Γ’ Ματθαίου – Η πρόνοια του Θεού

  Κυριακή Γ’ Ματθαίου – Η πρόνοια του Θεού Περισσότερα
 • «Δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων».

  «Δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων». Περισσότερα
 • Πρόσεχε άγρυπνα τον εαυτό σου και γίνε συνετός

  Πρόσεχε άγρυπνα τον εαυτό σου και γίνε συνετός Περισσότερα
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

banner11

                        imkby teliko           PI1           VIMA          DHMOS TELIKOS12345 resize   

                         

                          239               237               GetAttachment

             

                         242                344                programmaakolouthiwn

Οι συνεργάτες μας

             

                    kalinikos TELIKO 15                7777                TELIKH ORISTIKO STEFANOS

                   

                    afentaki teliko                 KAT IVAN BAS                Skontzos Telek           

Ποιο είναι το νούμερο ένα λάθος που κάνουμε με τον καφέ

6811

Οι περισσότεροι από εμάς δεν αποδίδουν εάν δεν πιουν έστω ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί.

Μια κούπα καφέ το πρωί μας δίνει κάτι παραπάνω από ενέργεια και όρεξη να ανταποκριθούμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. 

Άλλοι τον προτιμούμε για τη γεύση του, άλλοι για την «τόνωση» που μας δίνει.

Η καφεΐνη είναι τόσο αποτελεσματική στο να “προμηθεύει” τον οργανισμό μας με ενέργεια που η πρόσληψή της ήταν περιορισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή!

Ωστόσο, πέρα από το να μας τονώνει, η καφεΐνη μπορεί να πολλαπλασιάσει τις επιδόσεις μας σε ένα εκπληκτικό φάσμα δυνατοτήτων. Παρόλα αυτά, όπως με τα περισσότερα πράγματα, είναι πολύ εύκολο κανείς να παρασυρθεί και να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Το συνηθέστερο λάθος που κάνουμε όλοι είναι πως θεωρούμε ότι ο καφές θα μας τονώσει όταν είμαστε πάρα πολύ κουρασμένοι.

Επί της ουσίας η καφεΐνη μιμείται τη δράση μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που ονομάζεται αδενοσίνη, η οποία χαρακτηρίζεται και ως εσωτερικό «φρένο» του οργανισμού μας που μας επιτρέπει να κοιμόμαστε.

Η σημαντικότερη ίσως δουλειά της αδενοσίνης είναι να μας βάζει για ύπνο. Όταν επέρχεται κούραση και ο άνθρωπος πρέπει να ξεκουραστεί, ο εγκέφαλος στέλνει την αδενοσίνη σε νευρικά κύτταρα και εκείνη δένεται σε κάποιους υποδοχείς, με αποτέλεσμα τα νευρικά κύτταρα να κλείνουν και να επιβραδύνουν τη λειτουργία τους. Όταν εμείς καταναλώσουμε ένα ποτήρι καφέ, η καφεΐνη περνά από το στομάχι στο αίμα και από το αίμα στον εγκέφαλο. Όταν φτάσει στις “γειτονιές” της αδενοσίνης κλέβει τη δουλειά της και δένεται, χρησιμοποιώντας τη μερική ομοιότητά της στους υποδοχείς των νευρικών κυττάρων. Γίνεται, δηλαδή, μια πλαστογράφος. Τα νευρικά κύτταρα κλείνουν νομίζοντας ότι έφτασε η αδενοσίνη όμως δεν επιβραδύνουν αλλά αντιθέτως ενεργοποιούνται περισσότερο. Και τα αγγεία φυσικά δεν χαλαρώνουν όπως με την αδενοσίνη, αλλά αυτό είναι και καλό γιατί έτσι η καφεΐνη μειώνει τους πονοκεφάλους.

Η καφεΐνη όμως δεν πρόκειται να προσφέρει πολλά σε έναν οργανισμό ο οποίος είναι εξασθενημένος. Αντίθετα, θα λειτουργήσει στο maximum όταν έχετε ήδη υψηλά επίπεδα επιταχυντών, δηλαδή, όταν έχετε κοιμηθεί αρκετά.

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, ο καφές βελτιώνει την πνευματική απόδοση καθώς η διεγερτική δράση της καφεΐνης στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα βοηθάει στο να σκεφτόμαστε και να αντιδρούμε γρηγορότερα, συμβάλλει στη μνήμη και στη βελτίωση της προσοχής και στη μείωση της ανίας. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι 200mg καφεΐνης βελτιώνουν σημαντικά την απόδοση στην οδήγηση!

Η ιδανική ποσότητα για να διατηρείστε σε εγρήγορση και να είστε συγκεντρωμένοι, να έχετε καλή διάθεσή και να αυξάνετε τη φυσική σας αντοχή είναι 250mg καφεΐνης που αντιστοιχούν σε 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Αν ασκείστε και επιθυμείτε να αυξήσετε την αθλητική σας απόδοση καταναλώνετε τον καφέ σας 20-30 λεπτά πριν την έναρξη της άσκησης.

Όμως οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση του καφέ. Πάνω από 5 φλιτζάνια όμως την ημέρα μπορεί να σας δημιουργήσουν προβλήματα (καρδιοπάθειες, έλκος, αύξηση αρτηριακής πίεσης, αλληλεπίδραση με φάρμακα, οστεοπόρωση, υπερχοληστεριναιμία). Επομένως μη ξεπερνάτε τα 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ μετά το μεσημέρι θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που υποφέρουν από αϋπνία. Είναι επίσης προτιμότερο να πίνετε τον καφέ σας πριν το φαγητό, καθώς δεν δυσκολεύει έτσι την διαδικασία της πέψης.

Γενικά Θέματα

Βίντεο

Εκκλησιαστικές ειδήσεις

ΓΩΝΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΦΙΛΩΝ

Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού