επικοινωνία unnamed  321  290  267  dgd

banner11

Οι συνεργάτες μας

             

                    kalinikos TELIKO 15                7777                TELIKH ORISTIKO STEFANOS

                   

                    afentaki teliko                 KAT IVAN BAS                Skontzos Telek           

Μεγάλη Τεσσαρακοστή: Περίοδος για κάτι το διαφορετικό ή μια από τα ίδια;

25-2-2017

Σε λίγες ώρες αγαπητοί μου αδερφοί ετοιμαζόμαστε να εισέλθουμε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Οι σκέψεις που έρχονται στο μυαλό μας πολλές και διάφορες.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μεγαλη Τεσσαρακοστη:

Ο κάθε άνθρωπος βάσει των βιωμάτων και των εμπειριών του ή της ψυχολογικής καταστάσεως που βιώνει αυτή την συγκεκριμένη περίοδο στη ζωή του προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο το σάλπισμα της Εκκλησίας μας για εγρήγορση και προετοιμασία. Ας δούμε όμως τι επικρατεί στην πραγματικότητα στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο που ζούμε.

Πολλοί νέοι σήμερα νηστεύουν, ακολουθώντας την οικογένειά τους, επιλέγοντας έναν εναλλακτικό τρόπο διατροφής ή επειδή αισθάνονται ότι η νηστεία είναι ένας απόηχος της ανάγκης για Θεό και νόημα ζωής. Άλλοι πάλι εκκλησιάζονται, ιδίως κατά τους Χαιρετισμούς ή τις Κυριακές της σαρακοστής. Σχεδόν όλοι όμως συνεχίζουν τον τρόπο ζωής τους, χωρίς να συνειδητοποιούν στον λογισμό και στον προβληματισμό τους ότι σαρακοστή σημαίνει αλλιώτικη πορεία ζωής. Αλλαγή εσωτερική. Αλλαγή στάσης ζωής και όχι απαγόρευση τροφών.

Πιο αναλυτικά.

Δυστυχώς παρατηρείται στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι που νηστεύουν να το κάνουν τυπικά, είτε για αποχή από τροφές λόγω υγείας, είτε επειδή νιώθουν μέσα τους ότι πρέπει να τα έχουν καλά με το θεό τους ώστε να μην τους τιμωρήσει ή ενίοτε νηστεύουν για να μην τους συμβεί τίποτα άσχημο στην καθημερινότητά τους. Μια άλλη κατηγορία, η οποία κατά την ταπεινή μου άποψη είναι η χειρότερη, είναι αυτοί που νηστεύουν, προσεύχονται, κοινωνούν συχνά το σώμα και το αίμα του Κυρίου μας αλλά εσωτερικά τους επικρατεί ακαταστασία και υποκρισία.

Τέλος, η πιο συχνή κατηγορία ανθρώπων εμφανίζεται εντελώς αδιάφορη με το θέμα Σαρακοστή, νηστεία, εκκλησία, ακολουθίες, παπάδες κ.λ.π. Είναι αναμφισβήτητα η πλειονότητα της κοινωνίας μας και σ’ αυτούς κυρίως πρέπει και οφείλει η Εκκλησία μας να στρέψει την προσοχή της.

Πρέπει να τους πει τι είναι αυτό που ζητάει αυτή την περίοδο ο Χριστός από αυτούς. Ζητάει νηστεία και αποχή από τροφές; Ζητάει προσευχή; Ζητάει αγάπη; Ζητάει να πηγαίνουμε στην εκκλησία; Ζητάει να σταματήσουμε τα σαρκικά αμαρτήματά μας;

Τι ζητάει από ένα νέο παιδί που είναι στην εφηβεία; Τι ζητάει από ένα που τελείωσε τις σπουδές του ή από αυτόν που είναι σε ένα γάμο ή σε μια σχέση; Τι ζητάει από κάποιον ο οποίος στα πενήντα του χρόνια είναι άνεργος ή από αυτόν που είναι συνταξιούχος και προσπαθεί να τα φέρει βόλτα έχοντας τα άνεργα  παιδιά του υπό την φροντίδα του; Θα μπορούσα και άλλα πολλά παραδείγματα να αναφέρω.

Τι ζητάει λοιπόν ο Χριστός και η Εκκλησία Του απ’ όλους εμάς;;;

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πριν πούμε τι ζητάει ο Χριστός από εμάς, πως ο Κύριος μας δεν θέλει από κανένα μας πράγματα τα οποία δεν τα κάνουμε με την καρδιά μας: ‘‘Αγαπήσεις Κύριον το Θεό σου εξ’ όλης της ψυχή σου και εξ’ όλης της διανοίας σου και εξ’ όλης της ισχύος σου…’’.

Ως εκ τούτου σκέψου την εξής εικόνα: ‘’Είναι ο Χριστός έξω από την πόρτα της καρδιάς σου και χτυπάει για να μπει. Δεν κάνει φασαρία, ούτε σε απειλεί με αντίποινα και τιμωρίες εάν δεν του ανοίξεις. Αν του ανοίξεις την πόρτα θα μπει και θα γεμίζει την καρδιά σου, την ζωή σου και όλο σου το είναι με την παρουσία Του. Εάν δεν του ανοίξεις απομακρύνεται ήσυχα, φρόνιμα χωρίς να σε εγκαταλείπει περιμένοντας απλώς να τον ξαναφέρεις στη ζωή σου  ‘‘Ιδού έστηκα επί την θύραν και κρούω.....’’.  Τι ωραία εικόνα!

 Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΧΡΙΣΤΟς ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟς

Με κανέναν τρόπο δεν σε βιάζει, ούτε σε εξαναγκάζει ο Χριστός για να τον ακολουθήσεις! Με κανέναν τρόπο!

Τώρα στο ερώτημα τι είναι αυτό που ζητάει ο Χριστός από τον καθένα μας, η απάντηση είναι μια και μόνο μια:

ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ!

  Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι από το μηδέν μπορείς να ξεκινήσεις μια ειλικρινή και βαθιά σχέση μαζί Του. Χωρίς να φοβάσαι ότι μπορεί να σε κρίνει. Χωρίς να τρέμεις μήπως σε απορρίψει. Χωρίς να κρύβεσαι από την ουσία του πραγματικού σου εαυτού.

Προσπάθησε μαζί του σημαίνει πως στο κέντρο της ζωή σου θα έχεις ως μέτρο την δική Του Σταυρική Αγάπη. Το δικό Του έλεος και ευσπλαχνία. Την δική Του στάση ζωής.

Προσπάθησε μαζί Του σημαίνει πως θα κάνεις βήματα ώστε στη ζωή σου να κάνεις πράξη τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: ‘‘Για μένα ζωή θα πει Χριστός (Ἐμοί τό ζῆν Χριστός)’’.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιησους χριστος και παιδια

Προσπάθησε μαζί Του σημαίνει μίλα για το Θεό με την ζωή σου! Μίλα για το Θεό σ’ αυτά που ξέρεις και μην κρίνεις αυτό που πραγματικά και εσύ είσαι. Είσαι και εσύ ένας άνθρωπος κανονικός, με τα πάθη σου, τα λάθη σου, τις αδυναμίες σου, τις λαιμαργίες σου, τους πόθους σου για αγάπη, για ανθρώπινες σχέσεις και παρέες.

Προσπάθησε μαζί Του σκεφτόμενος ότι θα σε περιμένει αγκαλιάζοντας σε ότι λάθος και αν έχεις κάνεις.

Προσπάθησε μαζί Του σημαίνει πως στη πράξη θα κάνεις την μεγαλύτερη επανάσταση. Όχι σαν και αυτή που σου υπόσχεται η ψεύτικη εποχή που ζεις, ούτε σαν αυτή την επανάσταση που είναι γεμάτη με συνθήματα, ψευτοπρότυπα που αντί να σε καθοδηγούν σε βαλτώνουν περισσότερο. Ούτε καν σαν την επανάσταση που πιστεύεις πως θα κάνεις μέσα από την ζάλη των ουσιών, του αλκοόλ, του τζόγου και της κάθε λογής εξάρτησης.

Προσπάθησε μαζί Του σημαίνει ότι είσαι ο εαυτός σου και θα παλέψεις για να γίνεις κάτι καλύτερο για σένα και τους συνανθρώπους σου που είναι οι εικόνες του Κυρίου.

Αξίζει περισσότερο από οτιδήποτε σ’ αυτή τη ζωή να προσπαθήσεις μαζί του!!!

Προσοχή: Μην ξεκινήσεις την προσπάθειά σου και στο πρώτο στραβοπάτημα τα παρατήσεις σκεφτόμενος ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Ότι βήμα μπροστά και αν κάνεις ο Χριστός το εκτιμάει και το υπολογίζει!

Καλή Σαρακοστή σε όλους μας!

π. Στέφανος.

 

*Μπορείτε να στέλνετε τα μηνύματα σας στο εξής email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

ΓΩΝΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΦΙΛΩΝ

Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού