Οι τομάτες, ως γνωστόν, είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια ουσία που τους χαρίζει το κόκκινο χρώμα τους και τις προστατεύει από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, είναι πλούσιες βιταμίνη Β και Ε, κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Είναι λοιπόν εμφανές ότι μπορεί να αποτελέσει έναν καλό διατροφικό σύμμαχο για τη διατήρηση της καλή μας υγείας.
1. Είναι αντιοξειδωτική, πλούσια σε βιταμίνη C και λυκοπένιο. Το λυκοπένιο βρίσκεται κυρίως στη φλούδα της, ενώ η βιταμίνη C γύρω από τους σπόρους της.
2. Είναι αντιθρομβωτική. Περιέχει σαλικυλικά στοιχεία, που έχουν αντιθρομβωτική δράση. Ένα φλιτζάνι ντομάτες μας δίνει περισσότερη από τη μισή ποσότητα βιταμίνης Α που χρειαζόμαστε ημερησίως.
3. Είναι ευεργετική για τα οστά χάρη στη βιταμίνη Κ που περιέχει.
4. Είναι καλή φίλη των αγγείων μας γιατί είναι πλούσια σε κάλιο και βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
5. Αγαπάει τα μάτια μας. Είναι πλούσια σε λουτεΐνη, ένα βασικό συστατικό για την όραση μας.
6. Είναι και αντηλιακή. Τα καροτένια που περιέχει αποτελούν αντηλιακή ασπίδα για το δέρμα μας.
7. Και φυσικά είναι αντικαρκινική. Η συχνή κατανάλωση της έχει συμβάλει σημανικά στην προστασία κατά του καρκίνου. Επιπλέον δρουν παράλληλα με το μπρόκολο και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου να νοσήσουν (οι άντρες) από καρκίνο του προστάτη.